Het Gouden Randje

Jaarlijks reiken we Gouden Randjes uit aan de ‘meest gewaardeerde’ Keurmerkdragers. Deze praktijken en instellingen spannen zich bovengemiddeld in om cliëntervaringen te verzamelen en te benutten ter verbetering van het zorgproces. Bovendien worden deze Keurmerkdragers door cliënten bovengemiddeld positief beoordeeld.

terug naar Inspireren

Voor de periode 2018 / 2019 is het Gouden Randje toegekend aan de volgende Keurmerkdragers (in alfabetische volgorde):

4mb
Damering Psychologen
De Hoofdlijn
De la Fosse Psychotherapie
De Praktijk IJmond
Dokter Bosman
Fontis
FortaGroep
Gri
p Psychologenpraktijk
Helen Dowling Instituut
HSK Groep
Kolibrie Healthcare
Las Psychologie
Max Ernst GGZ
Mentaal Kapitaal
MoleMann Mental Health
Peptalk Praktijk voor psychologie en coaching
PHHaastrecht
Praktijk Hulp bij Hersenletsel
Praktijk Progress
Praktijk Psychel
Psychologenpraktijk Anoek Toemen
Psychologiepraktijk Judith
Psychologiepraktijk Van Beerendonk
Psycholoog Gorinchem
Psy-Noord
Raadthuys Psychologen
Vitaalpunt

Voor de periode 2017 / 2018 is het Gouden Randje toegekend aan de volgende Keurmerkdragers (in alfabetische volgorde):

4mb
Basis GGZ Lentis
Centiv
Damering Psychologen
De Hoofdlijn
Eleos
Forta Groep
Helen Dowling Instituut

HSK Groep
Kolibrie Healthcare
MoleMann Mental Health
PEP Psychologen
Peptalk Praktijk voor psychologie en coaching
PHHaastrecht
Praktijk Hulp bij Hersenletsel
Vitaalpunt

Het Gouden Randje vormt een extra erkenning voor de inspanningen om cliëntervaringen te verzamelen en te benutten, en hier transparant over te zijn. Daarnaast is het een aanmoediging voor deze en andere GBGGZ-aanbieders om energie te (blijven) steken in het meten van cliëntervaringen.

Keurmerkdragers met een Gouden Randje ontvangen een plaquette, een beeldmerk van deze eervolle vermelding en positieve publiciteit.

Voor het toekennen van het Gouden Randje wordt gekeken naar zowel kwantiteit als kwaliteit van cliëntwaarderingen. Hieronder volgt een toelichting op de huidige methodiek (gebruikt voor toekenning van het Gouden Randje 2018/2019) - jaarlijks bekijkt Stichting KiBG of deze methodiek nog passend is en stelt deze waar nodig bij.

Kwantiteit

Allereerst wordt het aantal waarderingen op Zorgkaart Nederland vastgesteld. Gekeken wordt naar het aantal waarderingen in de voorafgaande anderhalf jaar. Hieruit wordt een selectie gemaakt van aanbieders met een minimaal aantal waarderingen (voor 2018/2019 is dit minimum bepaald op 10), waarvan minimaal 1 in het laatste half jaar. Deze selectie wordt verder beperkt door alleen die aanbieders te selecteren waarbij een minimum percentage van de cliënten een waardering heeft geplaatst (voor 2018 is dit minimum bepaald op 5%); hiertoe wordt het aantal waarderingen afgezet tegen het aantal behandelde cliënten in de GBGGZ.

Kwaliteit

Van overgebleven Keurmerkdragers worden vervolgens die aanbieders geselecteerd waarbij het merendeel van de waarderende cliënten (2018/2019: meer dan 75%) aangeeft de aanbieder aan te bevelen en/of waarvan het gemiddelde waarderingscijfer hoger is dan een bepaalde drempelwaarde (2018/2019: 8).

Tot slot worden de waarderingen en cliëntervaringen van verschillende bronnen kwalitatief geanalyseerd. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere informatiebronnen: Zorgkaart Nederland, de ingediende zelfevaluaties t.b.v. het Keurmerk Basis GGZ, de openbare (CQ) gegevens op Zorginzicht (Zorginstituut Nederland) en de website van de aanbieder zelf.